LUONTAISLÄÄKETIEDE JA KESKITTYMISHÄIRIÖINEN LAPSI

 

Kirjoitus perustuu A. Jouhtisen yleisöluentoon helmikuussa 2006.

 

MIKÄ ON AD/HD?

AD/HD- oireyhtymä on yleisin lastenpsykiatrinen häiriö, jossa AD tarkoittaa tarkkaavaisuushäiriötä ja HD ylivilkkautta. Osalla potilaista voi olla vain jompikumpi, osalla molemmat ilmenemismuodot. Lisäksi masennus ja maanis-depressiivisyys ovat yleisiä lisäpiirteitä. ADHD- henkilön mielialat vaihtelevat nopeasti, hän touhuaa ja sählää ajattelematta ennen toimimista. AD/HD ei ole vain lapsilla esiintyvä piirre vaan sitä löytyy kaikista ikäryhmistä. Impulsiivisuus jatkuu usein aikuisikään asti ja saattaa haitata työelämää ja ihmissuhteita. Kaikki eivät ole ylivilkkaita, mutta useat ovat levottomia ja ahdistus on yleinen oire.

 

AD/HD jaetaan kolmeen eri perustyyppiin:

1. Yhdistynyt tyyppi, jossa on vähintään kuusi erilaista oiretta keskittymiskyvyn, ylivilkkauden ja impulsiivisuuden alueelta

2. ADD, jossa keskittymiskyvyn puute on hallitseva piirre vailla ylivilkkautta

3. AD/HD, jota hallitsee ylivilkkaus ja impulsiivisuus

 

Samaan "tautiperheeseen" luetaan kuuluvaksi myös mm:

*dysleksia (luku- ja kirjoitusvaikeudet)

*dyspraksia (synnynnäinen kömpelyys, puheen tuottamisen vaikeus)

*dysfasia (puhevaikeus)

*tic eli pakkoliikkeet

*käytöshäiriöt

*kaamosmasennus

*autistinen tautikirjo

*taipumus väkivaltaan ja impulsiiviseen käytökseen

 

Oppiminen ja keskittyminen tuottavat vaikeuksia, koulunkäynti keskeytyy usein eikä työnteko innosta. AD/HD- ihmisen on vaikea saada aloitetuksi tehtävää, joka tuntuu tylsältä ja vaikealta. Loppuun asti suorittaminen tuottaa myös hankaluuksia. Ihmissuhteet ovat rikkonaisia, "lyhyt pinna" palaa herkästi eikä itsetuntokaan anna uskoa selviytymiseen.

 

 

VITSAUS VAI SIUNAUS

Vaikka usein asiasta saa vain kielteisen kuvan, AD/HD, ADD ja dysleksia myös rikastuttavat ihmiskuntaa, sillä näitä oireyhtymiä potevat ihmiset sukulaisineen ovat monesti muita lahjakkaampia. Monet heistä ovat myös keskimääräistä taiteellisempia ja luovempia henkilöitä. He pyrkivät elämässä eteenpäin, ovat uteliaita ja kehittyviä yksilöitä, jopa itsepäisyydessään.

 

Mm. monet suurmiehet kuten A. Einstein, W. Churchill, T.A. Edison ja B. Franklin ovat edustaneet tyypillisiä AD/HD- tapauksia. Leonardo da Vinci ja W. Disney potivat lukivaikeutta. I. Newtonin käytös oli rajatila normaalin ja skitsofrenian välillä.

 

AD/HD ei ole pelkkä vitsaus vaan koko ihmiskuntaa hyödyttävä rikkaus parhaimmillaan. Tieteet, taiteet ja muut henkisen kehityksen kannalta arvokkaat asiat kulkevat eteenpäin kehityksessään. Näiden yksilöiden vahvistaminen tukitoimenpiteillä edesauttaa heidän terveyttään luoden tasapainoa ja hyvinvointia sekä sisäisesti että ulkoisesti.

 

 

HAASTE ON HEITETTY

Indigolapsista on puhuttu jo pitkään uuden ajan airueina, kuinka he ovat tulleet muuttamaan maailmaa haastamalla aikuiset ja valtaapitävät katsomaan uskomuksiaan ja omia käytöstapojaan. Monet heistä omaavat AD/HD- piirteitä, mutta kaikki AD/HD lapset eivät ole näitä indigoja. Indigot tulevat tietäen, keitä he ovat, joten heidät on tunnistettava ja heitä on arvostettava sekä ohjattava rakkaudella ja huolenpidolla. Oli kyseessä indigo tai ei, käyttäytymishäiriöinen tai "normaali " yksilö, kaikki lapset vaativat vanhempia ja opettajia muuttamaan suhtautumistaan lapsiin ja kasvatukseen, jotta he voisivat auttaa lapsia saavuttamaan tasapainon ja sopusoinnun elämässään sekä välttämään turhautumista.

 

Halutessasi tutustua indigoihin/lapsiin suosittelen luettavaksi: Indigo lapset, uudet lapset ovat täällä, Lee Carrol & Jan Tober, Lootus-kirja Oy.

 

"Näe, kuuntele, ole läsnä, kohtaa ja kommunikoi ovat hyviä ohjeistuksia nykypäivän lasten kanssa elämiseen. Jokainen hetki on arvollinen ja jokainen ristiriita haastaa meidät aikuiset katsomaan omia käytösmallejamme, josko niistä tunkkaisimmat voisi tuulettaa ja raikastaa valolla."

 

 

NATUROPATIA

 

TERVEELLINEN LASTA TUKEVA RAVITSEMUS

Nykypäivän ruokaviidakossa seikkailu on aikamoinen ponnistus raffinoidun, teollisesti käsitellyn ja valmistetun ruoan ihmemaailmassa. Ravinto itsessään on kokenut järkyttävän muutoksen; määrällisesti meillä on paljon, mutta laadullisesti vähän! Alkuperäiset raaka-aineet kokevat niin valtavan muodonmuutoksen köyhtyessään teollisessa valmistusprosessissa, että voimme puhua aliravitsemuksesta yltäkylläisyyden aikana. Suomalaiset lapset johtavat valitettavasti maailman lapsuusiän diabetes- tilastoja, joka kertoo kaiken tarvittavan ravintomme nykylaadusta ja ruokakulttuuristamme.

 

AD/HD- lapsen elimistössä on poikkeuksetta epätasapainotila hivenainepuolella sekä rasvahappojen toimintahäiriö. Tämä korostaa terveellisen ravitsemuksen tärkeyttä ADHD lasten hoidossa. Kts erillinen Terveellisen ravitsemuksen perusta tietoisku "Tiesitkö?" sivulta. Lisä- ja säilöntäaineeton ruoka, ruokailurytmi, nautintoaineet, tuore-entsyymit sekä sokeriton ruokavalio ovat avainasemassa luotaessa AD/HD- lapselle tukihoitotoimenpiteitä. Valkoinen sokeri aiheuttaa hyper- ja hypoglykemia vuoristoradan häiriten lapsen sisäistä tasapainoa, haiman toimintaa ja heikentäen immuniteettia. Valkoisena varkaana se ryövää elimistöstä hivenaineita aiheuttaen puutostiloja herkkään lapsen elimistöön.

 

LISÄRAVITSEMUS

Poikkeuksetta jokaisen AD/HD- ihmisen elimistöstä löytyy puutostiloja hivenaine- ja rasvahappopuolella. Tutkimuksissa on löydetty järjestelmällisesti mm. seuraavien aineiden puutostiloja:

 

*omega-3 kalaöljyjen puutos; AD/HD ja oppimisvaikeuksissa ehdoton lisäravinne!!! Suurimmalla osalla tutkituista omega-3 on todettu vaikuttavan suotuisammin kuin virallisen lääkityksen, joista osa maailmalla vedetty pois markkinoilta syöpävaaran ja itsemurha-alttiuden vuoksi.

 

*karnosiinin alhaiset pitoisuudet; suojaa aivoja psyykkisissä ja neurologisissa tiloissa

 

*B6- vitamiinin puutos; erityisen tärkeä ja rauhoittava hermoston kannalta

 

*riittävä rautapitoisuus säätää käytöstä, tunteita ja tietotaitoa

 

*magnesiumia kuluu erityisesti stressitiloissa, joka lapsella AD/HD:n myötä krooninen

 

*sinkki turvaa ihmisen hermojärjestelmää

 

 

E-KOODIT

Salaisten E-koodien viidakko näyttää jokseenkin harmittomalta numeroiden sekamelskalta, mutta valitettavasti totuus on täysin päinvastainen. Teollisesti valmistettu ravintomme on säilöntä- ja lisäaineiden kyllästämä puhumattakaan lihan sisältämistä antibiootti- ja hormonipitoisuuksista tai kasvien sisältämistä lannoitejäämistä.

Tutkimuksissa on todettu useiden lisä- ja säilöntäaineiden vaikuttavan vahingollisesti ihmisen terveyteen ja monet niistä aiheuttavat AD/HD- lapsen tilan pahenemista. Tästä syystä vanhempien olisi syytä olla tarkkaavaisia lapselleen tarjottavan ruoan laadusta; pienillä asioilla siihen saadaan huomattavaa parannusta ja vahingollisten aineiden poistamista. Tuoreista raaka-aineista valmistettu kotiruoka ei sisällä mitään ylimääräistä ja jos luomuruoka kuuluu perheen arkeen, ei parempaa lähtökohtaa lapsen terveydelle voisi olla. Karkkipäivien namit ja herkut tuottavat päänvaivaa, koska ne ovat erityisesti kyllästettyjä ei- toivotuilla aineilla. Mutta ei huolta, nykyään valmistetaan karkkeja vailla keinotekoisia väriaineita ja kielteisiä E-koodeja. Asiasta voi kysellä vaikkapa Makrobios Oy tukusta, joka tuo maahan luomuraaka-aineita ja terveelliset karkit, jäätelöt ja limut kuuluvat heidän listoilleen. Monet luontaistuote- ja vähittäiskaupat myyvät heidän maahan tuomiaan tuotteita eri puolilla Suomea.

 

Jos olet kiinnostunut saamaan lisätietoa ravinnon säilöntä- ja lisäaineista, suosittelen mm seuraavaa ytimekästä kirjaa: Ravintomme lisäaineet, Lähteenmäki-Nuutinen-Parkkinen, Academica Kustannus Oy.

 

Seuraavassa yhteenveto erilaisista lisäaineista, toivottavasti sen sanoma innostaa lukijoitaan kurkkaamaan kaupassa tuoteselostuksia ja valitsemaan näin terveellisempiä tuotteita.

 

 

RAVINNON LISÄAINEET

A) SYNTEETTISET VÄRIAINEET

- pyritään parantamaan tuotteen ulkonäköä, houkuttelevuutta

- eivät paranna säilyvyyttä, ravintoarvoa tai turvallisuutta

- olemassa luonnonvärit esim pinaatista, tomaatista jne.

- EU:n myötä väriaineiden käyttö lisääntynyt; toisessa maassa myyntiin hyväksytty vapautuu kaikissa EU maissa

- Tartratsiini (E 102) haitallisin:

*yliherkkyysoireet; varsinkin nokkosrokko, allerginen nuha

*hengitysvaikeudet astmaatikoilla (erit jos allerginen aspiriinille)

*allerginen purppura, vatsakivut, pahoinvointi, näköhäiriöt, nivelkivut

*pahentaa lasten migreeniä

*aiheuttaa ylivilkkautta ja käytöshäiriöitä (ärtymys, levottomuus, unihäiriöt, keskittymis- ja oppimisvaikeuksia)

*ylivilkkaus korostuu atooppisilla lapsilla!

*89% ylivilkkaista lapsista reagoi pahenevasti väriaineisiin

- voimakkaimmin vaikuttavat atsoväriaineet

              *tartratsiini E 102 (kelta/punertava; jälkiruoat, makeiset,                jäätelö, salaattikastikkeet, hedelmäsäilykkeet, marmeladit,                purukumi, sinappi, limut, jogurtti)

              *briljanttimusta E 151 (musta; mätivalmisteet)

*uuskokkiini E 124 (punainen; pikkuleivät, valmiskakut ja -kakkujauheet, limut, jälkiruoat, makeiset, hedelmä- ja      vihannesvalmisteet)

              *paraoranssi E110 (kelta-oranssi-puna; makeiset, jogurtti,                marmeladi, kahvileipä, jälkiruoat)

 

- atsovärejä löytyy:

               *makeiset, jäätelö, limut

               *jälkiruoat, kahvileivät, hedelmäsäilykkeet

               *hedelmä- ja marjavalmisteet

               *vihannesvalmisteet, hampurilaiset

               *makkara, savustettu ja suolattu kala

               *mätivalmisteet

- 1994 ylivilkkaille lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus; puolilla lapsista ilmeni ärtyisyyttä, rauhattomuutta ja unihäiriöitä jo 1 mg:n annoksella. Yli 10 mgn päiväannoksilla käytöshäiriöt muuttuivat jatkuviksi

 

B) AROMIVAHVENTEET

- korostetaan elintarvikkeen hajua tai makua, jopa luontaista aromia

- yleisimmät aromivahventeet esim.

natriumglutamaatti E 621, kaliumglutamaatti E 622, kalsiumglutamaatti E 623, glutamiinihappo ja sen suolat E 620

 *voi synnyttää kiinalaisen ravintolan –oireyhtymän (sydämen tykytys, päänsärky, huimaus, kasvojen punoitus, lihas- ja nivelkivut, niskasärky, migreenin tapaisia oireita)

 *riskiryhmään kuuluvat lapset, allergikot, astmaatikot ja päänsärkypotilaat

  *todettu aiheuttavan lapsille ylivilkkautta ja käytöshäiriöitä

*1.1.1995 käyttö kiellettiin vauvojen ja pikkulasten ruoissa

*natriumglutamaatti on pahentanut lasten nokkosrokkoihottumaa sekä atooppisen ihotulehduksen oireilua

 

- aromivahventeita sisältävät tyypilliset tuotteet:

               *liha- ja ruokavalmisteet, maustevoi

               *savustettu kala

               *valmisruoat, voileipätahna

               *liemivalmisteet, ketsuppi

               *salaattikastikkeet, majoneesi

               *pussikeitot ja –kastikkeet

               *naposteltavat, pizzan ja pasteijoiden täytteet

               *mausteseokset, grillauskastike

 

- eläinkokeissa natriumglutamaatti kulkeutui istukan läpi ja aiheutti sikiölle aivovaurioita, jotka myöhemmin ilmentyivät mm. oppimis- ja muistihäiriöinä

- eri nimikkeet glutamiinihapoille ja sen suoloille:

               *proteiinihydrolysaatti

               *hiiva-autolysaatti

               *MSG (monosodium glutamate)

               *hydrolyzed vegetable protein (HVP)

               *hydrolyzed plant protein (HPP)

               *natural flavor

               *flavoring

               *kombu extract

 

C) NITRAATIT JA NITRIITIT

- yhdisteitä, joita saadaan jatkuvasti ravinnosta mm. punajuuri, kiinankaali, ruukkusalaatti

- elintarvikkeiden lisäaineina estämään ruokamyrkytystä aiheuttavien mikrobien toimintaa

               *makkaroissa, leikkelemakkarat

               *liha- ja kalavalmisteissa

               *juustoissa

- ravinnon nitraatti ja nitriitti muodostuvat haitallisiksi, kun ne muuttuvat suolistossa syöpää aiheuttaviksi ns. nitrosoyhdisteiksi mahalaukun pH:n ja ruoansulatuskanavan bakteerikannasta riippuen

- luonnonmukaisella viljelyllä kasvien nitraattipitoisuudet alhaisemmat

- Who (Maailman Terveysjärjestö) suosittaa käytön minimoimista

- natriumnitriitin hyväksytty päiväsaanti on 0.2 mg/kg, lasten saama määrä voi ylittyä helposti pienemmän ruumiinpainon vuoksi

- havaittuja terveyshaittoja mm.

               *nokkosihottuma

               *suolistovaivat

               *päänsärky

               *heikentää veren hapenkuljetus kykyä

               *mahdollinen yhteys lapsuusiän diabetekseen

- haitallisten nitroyhdisteiden syntymistä voidaan ehkäistä askorbiinihapolla ja sorbiinihapolla eli kasvisten nauttiminen liha- ja kalaruokien yhteydessä vähentää nitriitin muuttumista haitalliseksi

 

D) BENTSOEHAPPO JA SEN SUOLAT

- suoloja kutsutaan bentsoaateiksi

- esiintyy luonnollisesti monissa syötävissä marjoissa; puolukka, karpalo, lakka

- valmistetaan yleensä keinotekoisesti

- sieniä ja itiöitä tappava säilöntäaine

- tyypilliset tuotteet:

               *limut

               *hillot, marmeladit

               *salaatinkastikkeet, maustekastikkeet

               *kasvispuolisäilykkeet

               *kalakylmäsäilykkeet

- haittavaikutuksia

               *ylivilkkailla bentsoehappo ja tartratsiini paha yhdistelmä

               *pahentaa atooppista ihottumaa

               *lisää allergista nuhaa, astman oireita

               *päänsärky, migreeni

               *mahaärsytys

               *asetyylisalisyylihapolle yliherkät reagoivat

 

E) BHA JA BHT

- butyylihydroksianoli E 320 ja butyylihydroksitolueeni E 321

- keinotekoisesti valmistettu hapettumisenestoaine

- haittavaikutuksia:

*pahentaa astmaa, allergista nuhaa ja ihottumaa, nokkosihottumaa

*heikentää veren hyytymistä

- eläinkokeissa aiheuttanut karsinogeenisia (syöpä) muutoksia, keuhkovaurioita

- vaikuttaa lääkkeiden aineenvaihduntaan nopeuttamalla maksan aineenvaihduntaa

- käyttöä rajoitettu aikanaan lasten ja nuorten ruoissa

- tyypilliset tuotteet:

               *makeiset, purukumi

               *kahvileivät

               *salaatinkastikkeet

               *margariini, öljyt

               *maito- ja kermajauheet

               *perunahiutaleet

 

F) SULFIITIT

- ovat rikkihapoketta ja sen suoloja E 221-224,226-228

- yleisiä säilöntä- ja hapettumisenestoaineita

- ehkäistään myös hedelmien tummumista ja värimuunnoksia

- terveyshaitat:

               *hengitystieoireet, keuhkoputkien supistuminen

               *limakalvoturvotus

               *ihon punoitus, kutina

               *mahaärsytys

               *päänsärky

- tuhoavat mm. B- ja E-vitamiineja

- lapsiastmaatikoille erittäin haitallisia

- elintarvikkeita:

               *limut, sima, siideri

               *mehuvalmisteet

               *marmeladit, hillot, soseet

               *kuivatut ja sokeroidut hedelmät

               *hedelmäsäilykkeet

               *tuoreet viinirypäleet

               *oluet, viinit

               *perunasosejauheet, teollisesti kuorittu peruna

               *vihannes- ja sienisäilykkeet

               *kuivatut vihannes-, juures- ja sienivalmisteet

               *piparjuuritahnat- ja valmisteet

               *sinappi ja viinietikka

               *pähkinät ja mantelit

 

G) KEINOTEKOISET MAKEUTUSAINEET

- ylipaino-ongelmien lisääntymisen vuoksi teollisuus on kehittänyt vähäkalorisia vaihtoehtoja

- synteettisessä makeutusaineessa tallella makeus, mutta ei energiaa

- tunnetuimpia ovat:

*sakariini E 954

               *eläinkokeissa epäilty aiheuttavan syöpää

               *USAssa varoitusmerkin kanssa

               *ei suositella lapsille ja raskaana oleville

               *aikuinen enintään 2.5 mg/painokilo

               *limut, mehut, jäätelö, hillot, hedelmä- ja vihannessäilykkeet

*aspartaami E 951

               *neurologisia oireita, ylivilkkautta

               *käytösoireita; ahdistus, ärtyneisyys, masennus, unettomuus,                uupumus, huimaus

               *allergisia reaktioita, päänsärky

               *aivosähkökäyrän muutokset epileptisillä lapsilla

 *masennukseen taipuvaiset ihmiset erityisen herkkiä           aspartaamin haittavaikutuksille

               *USAssa suuri kohu rottakokeiden aivovaurioista

               *nykyiset light- tuotteet; limut, mehut, namit, purukumit jne.

 

 

BACH KUKKATERAPIA

Tri Edward Bach kehitti 1930- luvulla kielteisiä tunnetiloja ja asenteita harmonisoivat Bach Kukkauutteet. Hän uskoi, että hoitamalla näitä negatiivisia tunnetiloja, päästään käsiksi sairauksien ja häiriöiden syihin, jolloin ihmisen terveys ja henkinen hyvinvointi tasapainottuvat. Nämä lempeät, mutta erittäin tehokkaat uutteet sopivat mainiosti AD/HD- lapsen tukiterapiaksi, koska ne antavat lapselle sisäistä rauhaa ja auttavat kohtaamaan arkipäivän haasteet.

 

Bach Kukkauutteissa ei ole sivuvaikutuksia, yliannostusvaaraa eivätkä ne häiritse muuta mahdollista lääkitystä. Ne auttavat lempeästi ja hellävaraisesti henkisen epätasapainotilan ollessa lapsen käyttäytymisen taustalla. Sisäisesti käytettävät uutteet valitaan yksilöllisesti persoonan ja tunnetilojen mukaan, niiden valinta ja käyttö on helppo oppia. Tämän lisäksi Rescue tuotteet (tipat, suihke, salva) ovat yllättävien tilanteiden ja käytöshäiriöiden varalta helposti mukana kulkevia apureita, jotka helpottavat selviämistä akuuteista ongelmista.

 

Mm. seuraavia uutteita voidaan käyttää AD/HD- lasten tukemisessa:

*Impatiens                   vauhti, keskittymättömyys, kärsimättömyys

*Vervain                       impulsiivisuus, ylikierrokset, rauhattomuus

*Cherry Plum                äkilliset raivonpuuskat, hysteerinen käytös

*Vine                            kiusaaja, voimakastahtoinen, pikkutyranni

*Holly                           kateus, viha, mustasukkaisuus, kiukku

 

Vanhemmat saattavat kaivata tukea myös:

*Beech                          kun on vaikea sietää lasta tai tilannetta

*Willow                         katkeruus vaikeuksia kohtaan

*White Chestnut            kun ajatukset pyörivät päässä jatkuvasti

*Olive                           henkinen ja/tai fyysinen uupumus

*Red Chestnut               voimakas huoli lapsen hyvinvoinnista

 

Yllä olevat listat ovat vain esimerkkejä mahdollisista uutevalinnoista. Jokaiselle Bach Kukkauutteita käyttävälle valitaan yksilölliset uutteet, joita voi sekoituksessa olla 5-7 erilaista. Valinnat voi suorittaa itse esim kirjallisuutta tutkimalla tai kääntyä koulutetun Bach kukkaterapeutin puoleen konsultaatiota varten. Luontaislähde Kotkansiipi järjestää myös kukkaterapia kurssitusta kotikäyttöä varten ja aloittaa kansainvälisen koulutusohjelman mukaista koulutusta terapeuteiksi haluaville syksystä 2006.

 

Jos haluat tutustua suomenkieliseen kirjallisuuteen, suosittelen seuraavaa teosta: Bach Kukkaterapia, Teoria ja käytäntö, Mechthild Scheffer, Era Nova Publishing Oy.

 

Lisätietoa saat myös suomalaisilta www.bachkukkauutteet.fi nettisivuilta.

 

 

KOSKETUS

Hyväksyvä kosketus on ihmisen tasapainoisen kehityksen ja olemassaolon kannalta oleellinen tekijä. Sen tulisi olla yhtä luonnollista, jokaiseen päivään kuuluvaa kuten hengittämämme ilma ja nauttimamme ravinto. Halaukset, sylissä pito ja suukkoset ovat jokaisen lapsen oikeuksia, jotka muodostavat lapselle terveen ihmiskuvan ja vahvan itsetunnon.

 

Kosketukseen liittyy monen monta tabua ja aikakauteen liittyviä kielteisiä lieveilmiöitä, mutta selvittämällä ne itselleen aikuinen ihminen pystyy toimimaan sydämensä viitoittamalla tavalla. Yhteiskunnallisten paineiden ja pelkojen ei tule olla esteenä terveelle vanhempien ja lasten väliselle kosketukselle, pikemminkin suomalaisten tulisi löytää kosketus normaalina toimintamallina ihmisten väliseen kanssakäymiseen.

 

HIERONTA

Jalkaterien, kämmenien, kasvojen ja pään hieronta on rentouttavaa yhdessäoloa, jossa kosketus saa luonnollisen väylän. Hieronnan yhteydessä voidaan käyttää hyväntuoksuista öljyä, joka antaa oman lisänautintonsa rentouttavaan hetkeen. Kun lapsi kasvaa ulos jokapäiväisistä halauksista ja suukotteluista, antaa hieronta oivan mahdollisuuden jatkaa yhdessäoloa kosketuksen parissa. Teini-ikäiset eivät useinkaan kieltäydy rentouttavasta jalkahieronnasta, jossa yhdistyy mainiosti kosketus ja yhdessäolo.

 

REIKI

Reiki on ikivanha energiahoitomuoto, joka auttaa sekä kehoa että mieltä saavuttamaan tasapainonsa. Siinä välitetään elämää ylläpitävää universaalia perusenergiaa, joka hoitaa, rauhoittaa ja rentouttaa. Itse olen saanut todistaa sivustakatsojana ADHD- lapsen rentoutumisen reikillä ja hämmästyin suuresti sen välitöntä rentouttavaa vaikutusta. Luontaislähde Kotkansiipi järjestää Reiki- kursseja, jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä tai katso kurssiaikatauluamme.

 

Voit tutustua Reikiin myös Mikao Usuin ry:n kotisivuilla osoitteessa: www.mikao-usuin-reiki.fi

 

 

AROMATERAPIA

Tuoksulampuissa käytettävillä eteerisillä öljyillä voidaan auttaa AD/HD- lasta monellakin tapaa. Tuoksuina käytettäessä tuikkutuoksulampun veteen lisätään 1-4 tippaa haluttua eteeristä öljyä, jolloin vesi lämmetessään höyrystää tuoksun huoneilmaan. Hieronnan yhteydessä käytettynä 1 ruokalusikalliseen perusöljyä lisätään 1-2 tippaa valittua eteeristä öljyä.

 

Hermostoa rauhoittavia aromaattisia öljyjä ovat mm.

*laventeli, kamomilla

*neroli, ruusu, frankinsensi

 

Keskittymiskykyä parantavia öljyjä ovat mm:

*rosmariini, basilika

*sitruuna, piparminttu (piristävä, iltakäyttö ei suositeltavaa)

 

Jos haluat lukea eteerisistä öljyistä lisää, suosittelen luettavaksi: Hoitavat tuoksut, Aromaterapia opas, Ulla Kivimäki-Maarit Hirvonen, Oy Aquarian Publications

 

 

ARJEN RYTMIT JA ARVOT

Päivän rytmitys antaa lapselle turvallisuutta ja ryhtiä. Päivittäiset toistuvat toimet luovat pysyvyyttä, jatkuvuutta, sisäistä järjestystä ja rauhaa, joita lapsi tarvitsee kasvaessaan kohti tasapainoista elämää. Ruokailut, iltatoimet ja yhdessäolo ovat tärkeitä tapahtumia, koska ne luovat yhteisöllisyyttä perheen sisällä. Nykypäivän työssäkäyvien vanhempien kiireen sävyttämä elämä pakottaa perheen arvot uudelleen arvioitaviksi. Mitkä arvot ovat perheessä pyhintä? Missä on lapsen paikka tässä arvojärjestyksessä? Kuinka päiväkoti ja koululaitos tukevat AD/HD- lasta ja saako yksilö erottua massasta? Saako "poikkeava lapsi" mahdollisuuden toteuttaa luovuuttaan hänelle sopivimmalla tavalla? Vai hoidetaanko asia lääkityksellä, jonka käyttömäärä on lisääntynyt huimasti Suomessakin? Näihin kysymyksiin jokainen AD/HD- lasten kanssa tekemisiin pääsevä ihminen joutuu hakemaan omat vastauksensa, sillä aika on muuttumassa uudenlaisten ajatusten myötä. Näitä uusia tuulia tarvitaan, jotta suhtautuminen AD/HD oireyhtymään muuttuisi.

 

 

TAIDE JA SISÄISET ELÄMYKSET

Nykypäivän mediaviestimien ylitsepursuava tarjonta on tuonut esiin tarpeen astua askel taaksepäin. Nopeasti vaihtuvat kuvat ja välkkyvät valot ovat AD/HD- lapselle pahimmillaan kimmokkeita yliaktiivisuuteen ja keskittymättömyyteen. Kaikki menneisyyden tavat eivät ole suinkaan vanhoja ajastaan jälkeenjääneitä menetelmiä vaan sieltä löytyy uusiokäyttöön eheyttäviä työvälineitä. Nykyiset pelit, tietokoneet, videot, netit, kännykät, tv jne tuntuvat olevan suurimmalta osaltaan sähköistä roskaa, joka häiritsee ihmisen energeettistä olemuspuolta; ihminenhän on itsekin sähköinen olento hermoimpulssejaan myöten. Lapsi seikkailee sähköisessä maailmassa, johon hänellä ei itse asiassa ole vielä ymmärrystä eikä kykyä erottaa todellisuutta kuvitelmasta. Mieli ei välttämättä erota onko kokemus eletty vai katsottu, tästä syystä rajat ovat rakkautta lapsen sähköisten viestimien käyttöä suunniteltaessa. Nähdyistä mieltä painavista ohjelmista on hyvä keskustella lapsen kanssa, jotta ne eivät jäisi painamaan häntä ja tuottamaan sisäistä tuskaa. Useimmiten ohjelmien ja pelien henkinen taso on järkyttävän ala-arvoista eikä voi kuin ihmetellä minkälaiset aikuiset saavat tehdä lapsille suunnattuja ohjelmia. Hitaasti etenevä passivoituminen on suuri ongelma nykylapsilla, sillä he jäävät helposti koukkuun. Vanhempia tarvitaan asettamaan rajat ja säännöt, mutta heitä tarvitaan myös yhdessäoloon ja yhdessä tekemiseen. Tv ja pelit eivät korvaa aikuista eikä vanhempien kannattaisi ostaa niillä itselleen vapaa-aikaa.

 

Lapsen ollessa leikki-ikäinen on yhdessäolo satujen maailmassa mukavaa. Piirtäminen, maalaaminen, muovailu ja kaikenlainen käsillään tekeminen tukee lapsen fyysistä ja henkistä kehitystä. Perinteinen tarinankerronta kannattaa nostaa kunniaan, se on ihmiselle luonnollista yhdessäoloa ja tapa välittää tietoa sukupolvelta toiselle. Lapsen mielikuvituksen voima on niin valtava, ettei sitä tarvitse valjastaa liiallisella valmiilla visuaalisella tarjonnalla. Mielikuvitus tarjoaa kyvyt ratkaista ongelmat luovalla tavalla aikuisiässä ja siksi meidän aikuisten tulisikin rikastuttaa ja tukea lasten mielikuvituksen käyttöä ja säilymistä. Lapsen iän karttuessa kiinnostuksen kohteet vaihtuvat, mutta ne eivät suinkaan tee mahdottomaksi yhteisiä hetkiä uusien asioiden tiimoilta. Kieli muuttuu vaan ei tarve kohdata. Lapsemme ovat huomisen, tulevaisuuden aikuisia ja päättäjiä, tarjotkaamme heille mahdollisimman hyvät eväät elämänsä elämiseen.

Takaisin edelliselle sivulle