HIERONTA

Hieronnalla tarkoitetaan kehon pehmeitten kudosten järjestelmällistä sivelyä, pusertelua ja painelua, jonka tarkoituksena on saada aikaan rentoutuminen ja kivun lievittyminen. Hieronta edesauttaa kokonaisvaltaista rentoutumista. Hieronnalla voidaan hoitaa jo olemassa olevia vaivoja ja jännityksiä, mutta sitä voidaan myös käyttää ennaltaehkäisevässä merkityksessä. Hyvin ja huolella tehty hieronta ulottuu ihmisen syvimpään olemukseen saakka. Se vapauttaa paljon energiaa, joka on tuhrautunut ylimääräiseen lihasjännitykseen.

HISTORIAA

Nykyisin tunnettua hierontaa on käytetty jo vuosituhansien ajan sairaiden hoitamisessa. Antiikin Kreikassa ja Roomassa hieronta oli yksi tärkeimmistä hoitamis- ja kivun lievittämistavoista.

1500-luvulla Euroopassa kiinnostus hierontaan elpyi ranskalaisen lääkärin, Ambroise Paren työn myötä. 1831 Tukholmaan perustettiin ensimmäinen hierontaa opettava laitos, jonka jälkeen samanlaisia laitoksia alkoi syntyä ympäri Eurooppaa. Idässä hierontaa on käytetty parantamistarkoituksessa jo ammoisista ajoista alkaen.

VAIKUTUKSET

Hieronta vaikuttaa saajaan monella tasolla. Fyysisesti se rentouttaa lihaksia, edistää verenkiertoa, parantaa aineenvaihduntaa, vilkastuttaa imunesteiden kiertoa ja verryttää niveliä. Sen on todettu edistävän hormonien ja entsyymien erittymistä parantaen. Hieronnalla voidaan helpottaa kipua keskushermoston kautta välittyvien refleksien kautta. Hoidettava oppii tunnistamaan paikalliset jännitykset, jolloin rentoutuminen helpottuu.

KOSKETUS

Tunto on aisti, joka kehittyy meille ensimmäiseksi. Se antaa luottamusta, lämpöä, mielihyvää ja elinvoimaa. Koko meidän käsityksemme todellisuudesta perustuu tuntoaistiin. Fyysisten yhteyksien katkeaminen muihin ihmisiin on meille kuin rangaistus. Jos emme voi koskettaa muita tai tulla itse kosketetuksi, tunnemme itsemme yksinäisiksi ja eristetyiksi. Kun lapsi kolhii itseään, hyväilemme hänen kipeää paikkaansa. Jos meillä itsellämme on kipuja, hieromme vaistomaisesti kipeitä kohtia tai peitämme väsyneenä pään käsiimme.

 Tervehdyttävä kosketus on yhtä vanha kuin itse elämä.

 

Takaisin edelliselle sivulle