Eläinten hoitamiseen voidaan käyttää monia samoja menetelmiä kuin ihmistenkin hoitamiseen. Monet fyysiset vaivat ovat hoidettavissa luontaisilla keinoilla. Myös kaikenlaisiin mielen alueella oleviin ongelmiin kuten arkuuteen, pelokkuuteen, hyökkäävyyteen on mahdollista vaikuttaa luontaisilla, pehmeillä hoidoilla. 

Fyysisiä hoitoja ovat esimerkiksi hieronta, shiatsu, akupainanta, erilaiset yrttihoidot (sisäisesti ja ulkoisesti).

 

Kukkaterapialla on mm. hevosten ja koirien hoidossa saatu hyviä tuloksia. Samoin pieniä eläimiä, joita on mahdotonta hoitaa fyysisillä hoidoilla, kannattaa useinkin hoitaa kukkaterapialla. Esimerkiksi papukaijat ja hamsterit ovat tällaisia eläimiä. Kun hevosta hoidetaan kukkaterapialla, on usein hyvä hoitaa myös hevosen kanssa olevaa ihmistä.

 

Yrttihoidot voivat olla sisäisiä, jolloin yrtit sekoitetaan yleensä ruoan sekaan tai syötetään sellaisenaan eläimelle. Hevoset syövät mielellään niille sopivia yrttejä tuoreena, silloin kun niitä on saatavilla. Kun tuoreita yrttejä ei ole, käytetään kuivattuja.

 

Shiatsua ja akupainantaa voidaan tehdä isommille eläimille soveltaen tilanteen ja tarpeen mukaan.

 

Reiki-hoito on periaatteessa kaikille eläimille sopivaa hoitoa. Hevoset yleensä pitävät (suorastaan näyttävät nauttivan) Reiki-hoidosta. Reiki tasapainottaa ja rauhoittaa eläimiä.

 

Ayurvedaan kuuluva Kizi-nyytti on ulkoista yrttihoitoa ja näyttää toimivan tehokkaasti kunhan osaa valita tapaukseen sopivat yrtit.

 

Tässä joitakin kokemuksia eläinten hoidosta

 

Allilla oli  jalassa jänispatti jota hoidin Kizi-nyytillä. Laitoin nyyttiin siankärsämöä, pajunkuorta, rohtoraunioyrttiä, katajanmarjoja rouhittuna ja keittelin niitä öljyssä. Keitos haisi aluksi todella pahalta, mutta seuraavana aamuna kun se oli jäähtynyt tuoksu oli taivaallisen hyvä. Toiset hevoset olivat nuolemassa Allin jalkaa ja hiiretkin koittivat päästä nyytistä osingoille. Patti hävisi muutamassa päivässä ja pysyi poissa ainakin puoli vuotta.

 

Vikke, toinen todella suuri hevonen jota olen hoidellut, tykkäsi kovasti jalkakylvyistä. Se arasteli kaviota ja epäilimme että siellä on mätää. Oli syksy eikä tallilla ollut enää kovin paljoa mitään kasveja niin kysyin Vikeltä haluaako se siankärsämöä vai takiaista  ja heti kävi siankärsämö kaupaksi. Siitä tehtiin haalea jalkakylpy jossa kaviota liotettiin noin 15 min, kului kolme päivää kunnes kengitysseppä tuli ottamaan kengän pois. Hän otti kengän pois ja totesi että siellä on ollut mätää mutta se on kuivunut.

 

Lulu oli viime talvena flunssainen ja köhi kovasti. Kävelyllä käydessä se hamusi pajua, mesiangervoa, kyllä niillä eläimillä on tieto mikä mihinkin vaivaan auttaa!!

 

Sitten sähköpostikeskustelun osa yskäisen hevosen hoidosta:

 

”Hei!

Vähän lisää edellisen sähköpostiin. Hengitystiet (kun on yskä, ollaan tekemisissä kaiken kaikkiaan hengitysteiden kanssa) kuuluvat Kiinalaisen lääketieteen mukaan metallielementtiin. Myös paksusuoli kuuluu metallielementtiin. Surumielisyys ja masennus ovat metallielementtiin liittyviä tunnetiloja, ja siten masentunut altistuu helpommin hengitysteiden vaivoille.

Ajatuksesi annostuksesta osui ihan oikeaan. Samaa    yrttiä/yrttiuutetta voi käyttää 2-3 viikkoa yhteen menoon, sitten pitää parin päivän tauko ja jatkaa samalla tai jos tuntuu vaihtaa toiseen. Vajaassa viikossa kyllä pitäisi ruveta näkymään on ko. aineella vaikutusta

 

Vilustumiseen

valkosipuli

piparjuuri

sipuli

kynteli

basilika

mäkimeirami

inkivääri

sinappi

 

Vilustumiseen

valkosipuli

piparjuuri

sipuli

kynteli

basilika

mäkimeirami

inkivääri

sinappi

 

Yskään

siankärsämö

islanninjäkälä

piharatamo

timjami

puna-apila

iisoppi

väinönputki

kihokki

 

Keuhkoputken-

tulehdukseen

inkivääri

piparjuuri

islanninjäkälä

sinappi

 

Kaikkiin

vaivoihin

auringon-hattu

siankärsämö

kohottavat vastustuskykyä

 

 

Jos mahdollista tarkkaile mitä hevonen haluaa luonnossa syödä, voi olla että edellä mainittujen lisäksi hamuilee esim. pajua tai mesiangervoa, jotka ovat myös tulehduksenvastaisia yrttejä (salisyyliä sisältäviä)

 

Valmiista Frantsilan yrittiuutteista kannattaa kokeilla joko Kylmänroppia (flunssaoireisiin) tai Pihinää (limaa irrottava). Annostus hevoselle on noin 40-50 tippaa 2-5 kertaa päivässä juomaveteen sekoitettuna (vajaa ämpärillinen jos onnistuu juottamaan kerralla) Kaksi kertaa päivässä on ihan hyvä, koska se yleensä onnistuu helpommin.

 

Yrttejä, joita olen aiemmin luetellut löytyy osaa luonnosta tuoreena, jolloin niitä voi tarjota sellaisenaan syötäväksi, esim. siankärsämöä ja ratamoa voi ihan huoletta syöttää melkein niin paljon kun potilas on halukas (ja voi kysyä kumpi vaihtoehto miellyttää enemmän tarjoamalla molempia vaihtoehtoja).  Kuivatut yrtit pitää ensin liottaa lämpimässä vesitipassa ja sekoittaa sitten mössön sekaan, valkosipulin voi puristaa tuoreesta kynnestä (jos kelpaa) tai antaa puristeina tai jauheena (eivät yleensä niin tehokkaita kuin tuore). Kuivattuja yrttejä voi käyttää noin ruokalusikallisen kerrallaan.

 

Ja sitä hevosen mielialaa kannattaa kanssa miettiä, onko jotain miksi olisi surullinen? Muutto, kavereiden vaihtuminen, vakituisen ihmisen käyntien muutos totutusta jne…..

 

Ja tietysti hoitaa Reikillä!!!  Myös kaukona.

 

Olisikohan näistä jotain apua?”

 

            Takaisin edelliselle sivulle