IMMUUNIPUOLUSTUKSEN VAHVISTAMINEN

Kehon puolustusjärjestelmä

Kehon immuunijärjestelmä suojaa meitä bakteereita, viruksia ja sieniä vastaan. Solujen aktiivisuutta ja elimistön puolustuskykyä heikentävät yksipuolinen ja ravitsemuksellisesti heikko ruokavalio, nautintoaineet, ympäristömyrkyt sekä stressi ja psyykkiset ongelmat. Tuloksena on alentunut infektiokynnys, väsymys, heikkous ja haluttomuus. Immuunijärjestelmän pahimpia vihollisia ovat ns. vapaat radikaalit. Näitä yhdisteitä muodostuu elimistössä vitamiinien puutteessa ulkoisten myrkkyjen ja kehon omien kuona-aineiden vaikutuksesta. Vapaat radikaalit vahingoittavat soluja. Kehon pitäminen mahdollisimman puhtaana sisältä käsin on luonnollinen tapa pitää immuunipuolustus hyvässä kunnossa. Tällöin pöpöille ei löydy elatusalustaa liiallisesta sisäisestä kosteudesta ja limasta. Kateenkorvassa ja pernassa muodostuu solujen suojaksi valkoisia verisoluja, jotka liikkuvat veren ja imunesteen mukana ja varastoituvat imusolmukkeisiin. valkoisten verisolujen tehtävänä on tuhota kehoon kuulumattomat tunkeutujat ja ylläpitää kehon terveydellistä tasapainoa.

Ravinnosta

Heikentyneen elimistön ja yleensä vastustuskyvyn vahvistamiseksi on saatava kaikkia välttämättömiä suojaravinteita, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita. Ravinto on paras ”lääkkeemme”, joten ravinnon täysipainoisuuteen ja puhtauteen kannattaa sijoittaa. Tämä korostuu eritoten lasten kohdalla, sillä heidän elimistönsä on huomattavasti herkempi kuin aikuisten. Valmis- ja puolivalmisruokien sisältämät säilöntä- ja lisäaineet lannoitejäämineen muodostavat suuren terveysriskin ihmisen terveydelle, joten mahdollisimman puhtaista raaka-aineista (luomu) valmistettu kotiruoka tukee parhaimmillaan terveyttämme ja toimii sairauksien ennaltaehkäisijänä. Hivenaineiden ja vitamiinien määrän kasvattaminen mm. päivittäisellä juuresten, vihannesten, kotimaisten marjojen ja hedelmien lisäämisen kautta on erityisen tarpeellista. Monivitamiinivalmiste- kuurit (yrttivoimajuomat esim.) vuodenaikojen vaihtuessa tukevat kehoa myös ilmaston muutoksen mukana tuomiin haasteisiin.

 Sairauden aikana ja toipumisvaiheessa vältetään sokerituotteita, valkoisia vehnäjauhoja, säilöntä- ja lisäaineita sekä runsasta lihan ja maidon käyttöä (näiden aineiden kontrolloitu käyttö terveenäkin tarpeellista, sillä ne aiheuttavat kehon limaisuutta ja aineenvaihdunnallisten tukostilojen syntymistä). Ruoan lisänä kannattaa käyttää luonnollisia ravintolisiä kunnes terveys on palautunut ennalleen. Näitä ovat mm. viherjauheet, maitohappovalmisteet, yrttivoimajuomat, nokkospuristeet, valkosipuli, rautapitoiset hedelmämehut (sokeroimaton rypälemehu esim.), vaivan mukaiset rohtovalmisteet. Suolen toiminta tulee taata käyttämällä riittävästi kuituja tai erillistä kuitulisää. Kuitulisää käytettäessä tulee muistaa riittävä nesteiden juominen! Ravinto antaa elämänvoimia keholle vahvistaen ja puhdistaen sitä jaksamaan kohdata elämän tuomat haasteet. Koska ihminen on kokonaisuus, hoidamme myös mieltämme syömällä hyvää ravitsevaa terveellistä ruokaa.

 Liikunta ja happi

Liikunta edistää veren ja imunesteiden kiertoa sekä eri elinten hapensaantia, tästä syystä liikkuminen raittiissa ulkoilmassa riittävän levon ja ravintorikkaan ravinnon kanssa ovat terveytemme peruspilareita. Toipilasvaiheessa raikkaassa ilmassa oleskelu kevyesti liikkuen on olennaisen tärkeää ja sairasteluvaiheessa huoneen tuulettaminen kannattaa hoitaa hyvin. Liikunta tulee aloittaa sairauden jälkeen pikkuhiljaa rasitusta lisäten, jotta keho ehtii mukautua ja suoriutua fyysisestä rasituksesta. Muutoin vaarana saattaa olla vakavat jälkisairaudet ja sydämen kunnon pettäminen.

Pernan vahvistaminen

Pernan vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää veren ja immuunisolujen kannalta. Pernaa vahvistavia ruoka-aineita ovat mm punajuuri, kaali, porkkana, kurkku, salaatti, peruna, omena, mansikka, tomaatti, auringonkukansiemenet, saksanpähkinä, seesaminsiemen. Perna rakastaa lämpimiä keittoja ja niitä tulisi suosia varsinkin ilmojen alkaessa viiletä syksyn saapuessa. 

Koska Pernaan liittyvä maku on makea, niin liian paljon makeaa tai liian vahva makea (=valkoinen sokeri) vahingoittaa Pernaa. Valkoinen sokeri kannattaa korvata ruoanlaitossa intiaanisokerilla, hunajalla tai raakaruokosokerilla. Kiisselit voi makeuttaa mieleisekseen omenatäysmehutiivisteellä. Keinotekoisia makeutusaineita ei suositella naturopaattisesti niiden keinotekoisuuden sekä mahdollisten terveydelle vaarallisten yhdisteiden vuoksi.

Kun huolet alkavat painaa ja ihminen jää pohtimisen ja huolehtimisen oravanpyörään, rasittuu Perna suuresti. Pidempään jatkuessa ihmisen terveys alkaa heikentyä ja immuunipuolustus huononee altistaen kehon mm. ulkopuolisten pöpöjen tunkeutumiselle. Stressi ei siis vaikuta vain mielen tasolla vaan se vaurioittaa myös ihmisen herkkää kehollista harmoniaa. Kannattaa siis keskittyä etsimään keinoja oman itsen rentouttamiseen ja stressitekijöiden hallintaan. Monelle hiljentyminen, jooga, meditointi ja luonto ovat elämää rikastuttavia rentouttavia keinoja hallita stressiä. Erilaiset harrastukset saattavat auttaa ihmistä irrottautumaan paineista, jotka rasittavat mieltä. Olivat rentoutuskeinot terapioita tai omaehtoista toimintaa, niiden etsiminen kannattaa. Tyyni mieli kestää ulkoa tulevat paineet ja keho pysyy näin paremmassa kunnossa.

Kateenkorvan aktivointi

Kateenkorva on tärkeä kehon immuunipuolustukselle. Se on aktiivisin lapsuusiässä ja sen toiminta heikentyy iän myötä. Kiinalaisen lääketieteen mukaan kateenkorvaa voidaan aktivoida naputtelemalla sormilla keskelle rintalastaa 2-5 min. joka aamu ennen sängystä nousua. Lapsista ainakin mukavaa puuhaa! Kannattaa kokeilla.

Takaisin edelliselle sivulle