Mitä asioita tulee ottaa huomioon luontaishoitoja kokeiltaessa?

Luontaishoidot voidaan nähdä luonnollisina hoitokeinoina, mutta niiden kokeiluun ei tulisi koskaan rynnätä ilman tarkkaa harkintaa. Väärin käytettyinä luontaishoidoista ja -tuotteista voi nimittäin olla myös haittaa.

Konsultoi tarvittaessa lääkäriäsi

Jos harkitset luontaishoitojen kokeilemista, voi joissakin tilanteissa olla järkevää konsultoida ensin omaa lääkäriäsi. Jotkin luontaishoidot voivat nimittäin haitata joidenkin lääketieteellisten hoitojen tai lääkkeiden vaikutusta. Jos siis noudatat tiettyä lääkitystä tai muuta hoitoa, varmista etukäteen, etteivät harkitsemasi luontaishoidot tule häiritsemään näiden tehoa.

Vakavia sairauksia ei koskaan tulisi lähteä hoitamaan omatoimisesti luontaishoidoin. Esimerkiksi syöpää tulisi hoitaa aina ensisijaisesti lääketieteellisin hoitokeinoin. Nämä lääketieteelliset hoidot voivat kuitenkin pelottaa, jolloin hoitavan lääkärin konsultoiminen on entistä tärkeämpää. Toisinaan myös psykiatrinen hoito voi olla tarpeen, jotta mielesi jaksaisi mahdollisimman hyvin ja auttaisi elimistöäsi paranemisprosessissa yhdessä tehokkaiden lääkkeiden ja hoitojen kanssa.

Pienissä ongelmatilanteissa luonnon hellävaraiset hoitokeinot ovat kuitenkin paikallaan. Esimerkiksi kuukautiskipujen runnomaa vatsaa voi hoitaa lämpötyynyllä, joka auttaa lievittämään kipua, ja flunssan oireita voi kokeilla lievittää teellä, joka on höystetty hunajalla. Usein näillä luonnon eliksiireillä on enemmän käyttöä erilaisten sairauksien ennaltaehkäisyssä kuin niiden varsinaisessa hoidossa, sillä terveellinen ruoka ja elämäntyyli voivat auttaa ehkäisemään tiettyjä sairauksia.

Valitse laadukkaat luontaistuotteet ja -hoidot

Tänä päivänä luontaishoidot Suomessa eivät ole saavuttaneet kovin korkeaa asemaa. Vaikka ennen vanhaan Suomessa lääkittiinkin monenlaisia vaivoja luonnosta löytynein rohdoin, luottaa nykysuomalainen yleensä enemmän lääketieteeseen kuin luontaishoitoihin.

Monissa tilanteissa luontaistuotteista ja -hoidoista moni voi kuitenkin löytää itselleen uudenlaista hyvinvointia ja hyvää oloa. Joka tapauksessa on tärkeää varmistaa, että valitsee käyttöönsä laadukkaita luontaistuotteita ja ymmärtää, mitä näillä tuotteilla tulee tehdä. Lisäksi on olennaista, että luontaishoitaja toimii vastuullisesti, eikä väitä antamiensa hoitojen parantavan lähes mitä tahansa, jota joskus valitettavasti näkee tapahtuvan.

Ainakin osittain luontaistuotteet ovat uskomushoitoja, joilla voi olla lähinnä plasebo-vaikutuksia. Toisaalta, jos oma mieli piristyy hoitojen johdosta, niin hoidot ovat saavuttaneet ainakin yhden tärkeän tavoitteen. Lisäksi on tärkeää muistaa, että ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus ja että mielen vointi vaikuttaa ihmisen fyysiseen hyvinvointiin ja päinvastoin!