Sinustako naturopaatti?

Oletko kiinnostunut ravinto- ja ravitsemusterapiasta, luontaislääketieteestä, ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja itsehoidosta? Siinä tapauksessa luontaislääketieteen ammattilaisen eli naturopaatin opinnot voisivat sopia sinulle. Kerromme tässä artikkelissa lisää naturopatian koulutuksen historiasta meillä ja maailmalla sekä annamme parhaat vinkit naturopatian opiskeluun.

Naturopatian koulutus kiihtyi 80-luvulla

Maailmalla ravitsemusterapeutiksi on voinut historian saatossa opiskella lähinnä eri yliopistoissa. Tilanne muuttui kuitenkin noin 30 vuotta sitten, kun koulutusmahdollisuuksia avattiin myös muissa oppilaitoksissa. Ravintoterapeutin opintoja, jotka perustuvat luontaislääketieteeseen, on voinut sen sijaan opiskella jo pitkään osana naturapaatin koulutusta ainakin Australiassa, Pohjois-Amerikassa sekä eri puolilla Eurooppaa. Ravitsemushoitojen ohella naturopatiaan kuuluu mm. akupunktiota, homeopatiaa, manuaaliterapiaa eli hierontaa, vesihoitoja ja fysioterapiaa. Monissa maissa naturopaatin koulutusta pidetäänkin todella suuressa arvossa ja tutkinnon suorittaneet ovat alansa rautaisia ammattilaisia. Nykyään naturopatiaa on mahdollista opiskella myös yliopistotasolla esimerkiksi Yhdysvalloissa. Valmistunut saa käyttää laillisesti titteliä N.D., ”Naturopatic Doctor”.

1980-luvulta eteenpäin yksityisen ravintoterapian koulutustarjonta on lisääntynyt huimasti, ja ympäri Eurooppa on perustettu lukuisia hyvämaineisia alan oppilaitoksia. Myös Suomessa luontaisterapeuttien koulutus alkoi toden teolla kehittyä 80-luvun aikana, ja koulutuskeskuksia perustettiin mm. Hämeenkyröön, Tampereelle ja Helsinkiin. Yksi koulutusalan uranuurtajista oli Jouko Pursiainen, joka kiersi oppilaitoksissa pitämässä ensin viikonloppukursseja ravitsemuksesta ja paastoterapiasta. Vähitellen Pursiaisen opit otettiin laajemmin käyttöön oppilaitosten opetusohjelmassa. Pursiaisen ammattitaidon taustalla oli vuosikymmenien mittainen opinto- ja koulutustyö niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Pursiaisen aloitteesta Helsingissä aloitettiin lopulta 1,5 vuoden erikoiskoulutus, josta valmistui ravintoneuvojia.

Oppia ulkomaita myöden

Vaikka naturopatian ja luontaislääketieteen juuret ulottuvat tuhansien vuosien taakse, naturopatian tulevaisuus näyttää modernilta. Monet suomalaiset naturopatian ja luontaislääketieteen oppilaitokset hyödyntävätkin tiiviisti kansainvälisiä kontaktejaan opetuksessa: iso osa oppilaitosten opettajista on kerännyt lisää tietoa ja kouluttautunut edelleen alan kansainvälisissä oppilaitoksissa. Näin varmistetaan, että tieto on aina mahdollisimman tuoretta. Myös opetusmateriaalissa hyödynnetään vahvasti kansainvälisiä lähteitä, mutta opetuskieli on silti pääasiallisesti suomi. Myös kansainvälisten vierailevien opettajien anti tulkataan tarvittaessa suomeksi – näin mahdollisimman monella on mahdollisuus opiskella luontaislääketiedettä.

Naturopatian opinnot ovat erinomainen lisä kaikille terapeuteille ja terveydenhuollon ammattilaisille, liikunnan ja urheilun parissa työskenteleville sekä ravitsemus- ja itsehoidon tiedosta kiinnostuneille. Aikaisempi koulutus ei ole välttämättömyys, vaan luontaislääketieteen alalta voit löytää myös täysin uuden ammatin.